Bemutatkozás

 Dr.Pollákné Kovács Yvette /Johara/ vagyok. Kislány korom óta vonzottak a különböző táncok a csillogó ruhák a kelet varázsa . 2003-ban egy Tunézia nyaralás alatt láttam először élőben hastáncot és teljesen beleszerettem ebbe a csodálatos táncba, a gyönyörű dallamokba és a kecses, kígyózó nőies mozdulatokba. 2004 őszén kezdtem el hastáncot tanulni Horváth Noéminél és Lesnik Anitánál. Később Pesten folytattam tanulmányaimat: Sárfalvi Évánál és Kupovits Barbaránál.Több külföldi tanár workshopján is részt vettem, hogy minél többet tanulhassak tőlük is. Számomra a legnagyobb élmény az volt, amikor Steevy és Issam élődobos tanítással egybekötött előadásán vehettem részt. 2007-ben a Paksi Országos Hastánc-versenyen I.helyezést értem el. 2008.-ban egyik nagy álmom vált valóra: elkészült a saját táncstúdióm, ahol át tudom adni ennek a csodálatos táncnak a varázsát tanítványaimnak, hiszen itt végre eltudtam kezdeni a csoportok szervezését és oktatását. 2008. év végén megalakult a Kaméleon Gyöngyei Hastánc-csoport, melynek tagjai azóta is minden fellépésen sikeresen helytállnak.

A hastánc története

Rengeteg néven ismerik és ismerték azt a táncot, amelyet ma mindenki csak has-táncként emleget. A franciák, amikor elsőként találkoztak vele "danse du ventre" névre keresztelték. A görögöknél ugyanezt "cifte telli"-nek, a törököknél "rakasse"-nak és az egyiptomi-aknál "Raks Sharki"-nak nevezik. A hastánc különféle népek, szokások befolyása által több földrajzi területen fejlődött ki, majd a századfordulón megjelent Amerikában is a Chicagoi Nemzetközi Vásáron, ahol most második "virágkorát" éli. A világ egyik legrégibb, és a mai napig szinte változatlan formában fennmaradt tánca.

Eredeti arab neve: Raks Sharki, szószerint azt jelenti, hogy a "Kelet tánca" Az első "nyugati" nevet a franciák adták,  amikor a XIX. században a Közel-Keletre utaztak, és mivel az európai táncokban addig ismeretlen volt a törzs és a csípő külön mozgatása, tévesen "danse du ventre"-nek nevezték el, amelyet az angol tükörfordí-tás "belly dance"-re, a magyar pedig hastáncra fordított. Sajnos a név egy téves szó-kép, hiszen az orientális táncban a táncos egész teste mozog.

Az orientális tánc gyökerei az ókori világ termékenységi szertartásaihoz vezethetőek vissza. Az arab népcsoportok többségében a törzs asszonyai körbevették a szülő nőt, és ismétlődő has- és csípőmozdulatokkal körbetáncolták, hogy megmutassák neki, mi-lyen mozdulatokat végezzen, ezzel is megkönnyítve a vajúdást.

Az ókori civilizációban fontos volt a Földanya istennőt kiengesztelni, hiszen az ő fel-adata volt az újjáteremtés, valamint a terület és az ott élő emberek jóléte, és a faj-fenntartás. Az ősi anyaistennő hasa maga az élet kelyhe, egyes nők pedig az istennő kultusz papnői voltak. A hastáncot hagyományosan éppen azért táncolják mezítláb, mert így alakul ki a közvetlen kapcsolat a Földanyával, és így lehet annak energiáit felvenni és közvetí-teni. Később az ókori társadalmakban kikerült a tánc a templomokból a világi életbe, és szórakozásból, illetve szórakoztatásból végezték. A középkorban feltűnt egy népcsoport, amely átvette a szórakoztatást, hiszen kívül állt az iszlámon.

Galériák

Referenciáink

Augusztus 20.-ai ünnepség: Pécs Széchenyi-tér  2006

Nazmiye Hastáncstúdió Nőnapi Gálaest:  Pécs Ifjúsági-ház  2007

Mediterán hangulatok Fesztiválja: Pécs Széchenyi-tér  2007

Európa Túra:  Pécs Széchenyi-tér  2007

Szent Iváni Éj : Pécs Ifjúsági ház 2007

Szülők Nevelők Bálja: Pécs Bárfa utcai Álltalános Iskola  2008

I. Nazmiye Hastáncfesztivál- Dél-dunántúli Hastánctalálkozó: Pécs Nevelési Központ  2008

Szüreti BáL: Pécs Bródi tér 2008

Egézség nap: Pécs Gandi Gimnázium  2008

Bányásznapi rendezvény: Pécs Tesco  2008

Bányásznapi rendezvény: Pécs Meszesi Álltalános Iskola  2008

Születésnapi rendezvény : Pécs  2009

Galambászverseny: Pécs Ledina étterem   2009

Születésnapi rendezvény Kozármislen  2009

I. Kaméleon Hastánc-gálánk: Pécs Ifjusági ház 2010

Bányásznapi rendezvény: Pécs Szabolcsfalu   2010

Dél-dunántúli hastáncverseny:pécs 2010

Bányásznapi rendezvény pécs 2010

II.Kaméleon Hastánc gálánk: Pécs Ifjusági ház 2011

III.Kaméleon Hastánc gálánk: Pécs Zsolnai Kultúrális negyed  2012

IV. Kaméleon hastáncgálánk: Pécs Zsolnai Kultúrális negyed 2013

Születésnapi rendezvény Janusz pince 2014

Jótékonyságí rendezvény Katáért: 2014

Szüreti rendezvény Szajk: 2014

Születésnapi rendezvény :2014

Születésnapi rendezvény: 2015

Hastánctalálkozó: 2015

V.Kaméleon hastáncgálánk:2015

VI. Kecskeméti Hastáncverseny: Arany minősítés 2015

Ibafai falunap: 2015

Elefántos Házi Fellépés 2016

I.pécsi Kaméleon hastáncverseny főszervezője.2017

I.Pécsi Kaméleon hastáncmaraton,2017

Szilveszter a Millenium hotelben 2017

 

 

 

 

Aktuális


 

 NAGYON SOK SZERETETTEL VÁROK MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT.

  

 

 

 

 

 

 

 


 

Kapcsolat


 Dr. Pollákné Kovács Ivett / Johara /

tel:0670/4176727

e-mail: pollak.yvette@gmail.com